• HEJMO
  • AGENDO
  • KONTAKTI
  • Sekvi nin sur Pepi
  • Aliĝi nia Facebook Grupo
  • Aboni al nia RSSa Paŝtaĵo
  • Serĉi en retejo

CT

  • nOther
    • PREZENTO
  • Bloc
  • kulturoj
    • BLATS ANTICS
    • kapro CATALAN
      • la vetkuro
      • reakiro
      • sponsorado
    • HORTALISSES TROBADES?
    • OLIVE KUNVENOJ
      • esploro
      • oleojn
      • olivan
    • VINES FOUND
  • katalogoj
  • CONSERVADO
    • BIKAETOJ
  • BOTIGA VIRTUAL

Vi estas ĉi tie: CT / ĜENERALAJ / Carlo Petrini sponsoras la unuan katalunan kapron

Carlo Petrini sponsoras la unuan katalunan kapron

Permaligo
04 majo 2011 / 0 komentoj / en ĜENERALAJ/per administranto

El passat dissabte 30 d’abril es va celebrar a Vilanova de Meià (la Noguera) la jornada de presentació de la iniciativa de recuperació de la cabra catalana del Montsec que lidera Slow Food Terres de Lleida amb el suport de diferents institucions.

La jornada, que s’emmarcava en el projecte CULTURES TROBADES, va tenir tres parts diferenciades. La primera va incloure quatre ponències i un debat al voltant de la temàtica de les races autòctones i el desenvolupament rural. La van inaugurar l’alcalde de Vilanova de Meià, el Sr. Xavier Terré; el president de Slow Food Terres de Lleida, Joan Inglada, mi, finalment, Diego Gamo com a representant de la Fundación Biodiversidad, principal finançadora del projecte.

La primera ponència va anar a càrrec d’Antón Álvarez, ramader i autor de diferents llibres sobre les races autòctones del Principat d’Astúries, que va explicar els processos de recuperació de les races d’ovella xalda, cabra bermeya, el cavall Asturcón, gocho asturcelta, gallina pita pinta, vaca roxa, així com la cultura, costums i territori als quals van lligades. Álvarez va destacar la importància de les races autòctones per als ramaders ja que gràcies a elles es renova un vincle, moltes vegades transmès durant generacions, entre la raça i l’orgull de ser ramader. També va destacar que en la recerca sobre races autòctones sempre apareixen evidències de la seva presència en el passat, i és gairebé impossible que no es trobin fotografies de més de 100 anys d’antiguitat.

En segon lloc, Martí Quintana, ramader de la Catalunya Nord, va compartir amb el públic la seva incansable tasca de conservació de la raça de cabra catalana de l’Albera que ha permès evitar-ne l’extinció en les últimes dècades.

Tot seguit, Santi Álvarez, investigador sobre races autòctones, va fer una completa exposició sobre les poblacions caprines del Principat detallades en la bibliografia de principis del segle XX, posant especial èmfasi en la cabra catalana del Montsec. Els assistents van poder gaudir d’unes detallades explicacions sobre l’origen ancestral de la cabra catalana, la seva distribució històrica, la descripció de les principals característiques i les causes que van propiciar que gairebé desaparegués en les darreres dècades.

La darrera intervenció va anar a càrrec de Carlo Petrini, fundador i president de Slow Food Internacional, que va ressaltar la importància de la biodiversitat agrària, reclamant la implicació dels restauradors i dels consumidors (coproductors segons Petrini) a través de l’acció de compra. Així mateix, va alertar de l’empobriment gastronòmic associat a l’erosió genètica, posant com a exemple la desaparició de la raça de vaca Agerolese associada també a la pèrdua de l’autèntic “Provolone del Mónaco”, un formatge tradicional del sud d’Itàlia.

En el debat posterior a les ponències es va poder escoltar l’emocionant testimoni d’un pastor jubilat de la Noguera seca que va agrair la iniciativa i va reconèixer la raça com la que poblava àmpliament aquesta zona en el passat.

Visita al corral i dinar amb productes de la terra

Ja acabada la jornada tècnica, la vuitantena d’assistents a l’acte van poder visitar l’explotació ramadera que Slow Food Terres de Lleida ha donat d’alta per a la primera fase de multiplicació dels animals i que té per objectiu treure la població de cabra catalana de l’estat d’extinció tècnica en què es troba.

Per arrodonir l’acte, es va celebrar un dinar al local del sindicat de Vilanova de Meià que va ser preparat pels cuiners de la xarxa ‘Km 0‘ de Slow Food Catalunya: Enric Millà d’El Dien, Sergi de Meià de Mon Vínic, Mercè Camins de Casa Mercè, Ramon Gaspà de Lo Ponts, Joan Luque d’El Celler dels Joglars i Núria Lucas de Negrefum. S’hi va poder tastar una sidra inèdita de la Vall d’Aran procedent de velles pomeres recuperades, els vins Vinyes Trobades 2010, els olis Oliveres Trobades 2010 així com el cabrit de Tòrrec, entre d’altres aliments.

En el desenvolupament del dinar, Carlo Petrini va expressar la seva satisfacció per l’autèntic esperit Slow Food que es va respirar en la jornada i va apadrinar la primera cabra catalana del Montsec, dient que tornaria l’any vinent per tastar-ne la llet.

 

 

Etikedoj: sponsorado, kataluna kapro, Carlo Petrini

Rilataj Afiŝoj

Ĉu vi ŝatis ĉi tiun eniron?
Jen kelkaj pliaj afiŝoj, kiuj povus esti interesaj por vi.
Rilataj Afiŝoj
Sponsor kapro
Konferenco pri la kataluna kapro 2011
III Konferenco de la Kataluna Kapro
Kapro TAGO CATALAN 2016
Primer grup Primeroj 15 sponsoradoj en funkcio

Lasi Respondon

Ĉu vi volas aliĝi al la diskuto?
Laŭvole kontribui!

Lasi Respondon Nuligi respondon

Via retpoŝta adreso ne estos eldonita. Postulita kampojn estas markita *

Tiu ĉi retejo uzas Akismet redukti spamon. Lerni kiel via komento datumoj procesas.

popularaj
  • semo katalogoj 2023februaro 23, 2023 - 6:27 pm
  • Sponsor kaproaprilo 27, 2011 - 3:38 pm
  • 'Ne estas retropaŝo': Kataluna kapro raporto ...januaro 18, 2012 - 11:39 estas
  • Dua Konferenco por la reakiro de la kataluna Kaprinomajo 7, 2012 - 5:40 pm
  • 9 MARTO, SEREM justan NATURO DE Lleidamarto 6, 2013 - 12:26 pm
Lastaj
  • semo katalogoj 2023februaro 23, 2023 - 6:27 pm
  • semo katalogoj 2025marto 6, 2025 - 12:19 pm
  • semo katalogoj 2024aprilo 30, 2024 - 7:23 estas
  • semo katalogoj 2022februaro 10, 2022 - 9:56 estas
komentoj
  • XaviSaluton,Mi havas teron havi iom kapro,povis ...majo 31, 2016 - 4:35 pm de Xavi
Etikedoj
agrikulturo apadrianament sponsorado kapsiketo Tiurana Countertops Blanka tritiko Segarra malnova tritiko kataluna kapro Carlo Petrini Katalunio katalogo tiam cepo kolo Nargó cerealoj malnova cerealoj denaska loka kulturo kulturoj Trovita fruktoj loka frukto malnova frukto tago Noguera tiam Montsec Noguera Katalunaj landoj Ponento rasojn genetikajn rimedojn rosa d'albesa sarrut Malrapida Manĝaĵo Malrapida Manĝaĵo Terres de Lleida Gazetaro tomata trumfera trovita varioj MALNOVA VARIETY lokaj varioj denaska varioj de vito vinberujo varioj loka Varioj Vilanova Meia vinbergxardenojn trovita vitis vinifera Ruĝa Garbejoj en la kataluna

kategorioj

  • SCOPE
  • Bloc
  • Pastor Blogo
  • kataluna kapro
  • cerealoj
  • ENHAVO
  • alvoko
  • tritiko Tago
  • disvastigado
  • okazaĵo
  • eventoj
  • fotoj
  • fruktoj
  • ĜENERALAJ
  • legomo
  • oferto
  • Olivera
  • vinberujo

arkivoj

  • marto 2025
  • aprilo 2024
  • februaro 2023
  • februaro 2022
  • februaro 2021
  • februaro 2020
  • aprilo 2019
  • februaro 2018
  • januaro 2018
  • oktobro 2017
  • februaro 2017
  • decembro 2016
  • oktobro 2016
  • decembro 2015
  • oktobro 2015
  • decembro 2014
  • septembro 2014
  • majo 2014
  • marto 2014
  • februaro 2014
  • januaro 2014
  • decembro 2013
  • oktobro 2013
  • aprilo 2013
  • marto 2013
  • februaro 2013
  • januaro 2013
  • oktobro 2012
  • aŭgusto 2012
  • julio 2012
  • majo 2012
  • marto 2012
  • januaro 2012
  • aŭgusto 2011
  • julio 2011
  • junio 2011
  • majo 2011
  • aprilo 2011
  • marto 2011

TRADUKISTO / traduki


 redakti Tradukon

ligiloj

  • BIKAETOJ
  • Malrapida Manĝaĵo Terres de Lleida

Salutnomo-skatolo

  • Ensaluti
    Ensaluti

Abono AL LA RETEJO

Entajpu la jenajn detalojn kaj ricevi mesaĝon, kiun vi devas konfirmi.

© Kopirajto - CT - Wordpress Temo de Kriesi.at
  • rulumi supren
  • Sekvi nin sur Pepi
  • Aliĝi nia Facebook Grupo
  • Aboni al nia RSSa Paŝtaĵo
Ensaluti

Perdita vian pasvorton?

rekomencigita pasvorton

Ensaluti